Глоба от 1000 евро отнесе "Балкан" за скандирания по време на снощния мач от Балканската баскетболна лига между Балкан и Рилски спортист. Това стана ясно от получения днес в клуба факс, изпратен от ръководството на лигата. Причина за наложената санкция са използваните в скандиранията думи  "мафия" и "педераст", които, според официалната обосновка,  увреждат имиджа на Балканската лига.


В изпратения факс се казва точно: "По време на среща номер 6 от третия кръг между Балкан и Рилски спортист, в началото на четвъртата част, в 31-та минута, след правилно отсъждане на реферите срещу Балкан, привържениците на клуба започнаха да се държат агресивно, по много грозен и недопустим начин срещу съдиите, използвайки думи като "Мафия" и "Педераси". Следва обяснение, че думата "Педераси" в превод на английски е "неучтива, грозна и срамна дума на български език за "гей", използвана обикновено за съдиите на спортни събития, като футбол, баскетбол и т.н."


След представянето на официалния доклад от страна на комисара на срещата - г-н Ангел Иванов и след консултация с комисията за провеждане на състезанията от BIBL, аз (Шай Щрикс - б.а. спортен директор на лигата) взех решение да наложа глоба със сумата от 1000 евро, съгласно чл. 10.2 "Действия, увреждащи имиджа на BIBL, точка 10.2.5." Във факса се цитира и самото съдържание на тази точка 10.2.5, и то е: За неспортсменско поведение на част от публиката спрямо съперници, комисари, рефери и съдийска маса (заплахи, лошо поведение, агресия на и извън игралното поле, актове на насилие, хвърляне на предмети) се предвижда налагане на глоба но 5000 евро."


Ако се разтълкуват някои от използваните във факса изрази, някои от тях будят сериозни съмнения. Като това какво означава например "неспортсменско поведение" на публиката. Такова определение просто няма. Впрочем и на театрални и оперни постановки са се чували освирквания и обидни изрази спрямо автор, актьори, режисьор или диригент, когато представлението не допадне на зрителите.


Споменават се още думите "заплаха и агресия". Недоумяващо е направеното заключение, че използваните вече споменати от зрителите скандирания изразяват както заплаха, така и агресия.


 Що се отнася до самата дума "педераст", която се използва в българския език, то тя в никакъв случай не е обидна. Това всъщност е френска дума, която означава "лице, което страда от педерастия", а "педерастия" е "противоестествена  полова връзка между лица от мъжки род" (Речник на чуждите думи в българския език, БАН, 1982 г.) Т.е. "педераст" на френски означава същото, което е и "гей" на английски.


 А "гей", според текста на факса, не било обидна дума. От което пък може да се направи извода, че публиката спокойно може да си скандира "гей", вместо "педераст". И клубът няма да бъде гломен. Широко известен е и случаят, в който не някакъв обикновен фен, а президентът на ПФК "Левски" Тодор Батков нарече един английски съдия, и то многократно, "хомосексуалист", но не си спомняме да е бил глобен за това.


Още по-голямо недоумение буди фактът, че нещата, изразени в изпратения днес факс, не са съобщени лично на официално лице от БК Балкан още снощи, непосредствено след мача. И, тъй като това е първи домакински мач на Балкан от BIBL, не би ли следвало преди глобата да бъде отправено официално предупреждение. Защото в този случай лесно може да се допусне, че целта на наказанието е просто да се удържат парите от тази глоба от внесения от клуба депозит от 10 000 евро като гаранция за участие в Балканската лига.

Това е прецедент - да се глобява клуб заради скандирания на неговите фенове. Досега Балканската лига е налоагала глоба, но не за думи, па били те и обидни, а за плюене от страна на зрители върху баскетболни съдии. Това е станало на мач в Скопие, като домакините от Работнички са били глобени от BIBL с 3000 евро.


Мнението на президента на БК "Балкан" Иван Гавалюгов по повод наложената глоба поместваме отделно.

Снимка: botevgrad.com