Наричат го Уейн Рууни от КНДР, но по поведение прилича повече на Дейвид Бекъм. Нападателят Йон Тае-Се не е обикновен кореец. Роден и израснал в Япония, 26-годишният голаджия никога не е живял в комунистическата си родина, нито смята да го направи. Обича да пазарува, да кара сноуборд и мечтае да се ожени за корейската Пош Спайс (Пош Спайс е прякорът на съпругата на Дейвид Бекъм Виктория). Нито едно от любимите му неща не би било възможно, ако живееше в изостаналата Северна Корея.

Йон носи фланелката на КНДР с гордост и плаче на химна. Момчето от Нагоя има всички шансове да се превърне в новата голяма звезда на страната си след Пак Ду-Ик, който вкара гола, изхвърлил Италия от Световното през 1966-а.

Биографията му е повече от интересна, но трудна за обяснение. Роден е в японския град Нагоя, като баща му е южнокореец. Майка му обаче винаги се е определяла като севернокорейка и го възпитава в обич към комунистическата страна, защото е една от 600 хилядите зайничи – етнически корейци, които живеят дълги години в Япония. Ходи в училището на тази общност, научава корейския език. По-късно той сменя гражданството си на севернокорейско, макар и след големи разправии.

КНДР ще играе на Световно първенство по футбол за първи път от 44 години насам. През 1966-а тимът бе мистерия, мистерия е и сега. Знае се само, че разчита на млади играчи с малък международен опит.

Йон обаче е известен. С усмивка, закачлив характер и талант да бележи, той е единствената звезда на отбор, който ще мери сили с Бразилия, Португалия и Кот д’Ивоар. Той е личността в отбора, независимо дали става въпрос за футболния стил или стила на обличане. На терена нападателят е бърз и агресивен, голмайстор на тима си с 16 гола в 24 мача. Заради играта му медиите го наричат Уейн Рууни.

Самият играч признава, че колекционира маратонки и се определя като запален по модата. Миналата сряда бе направил косата с гел, на другия ден се показа с обръсната глава. Йон не се срамува да признае, че плаче като бебе, докато гледа най-популярния сериал в страната си “Зимна соната”. Помолен да обясни как се вижда след пет години, Тае-Се заявява: “Ще карам бързи коли, ще живея като рапзвезда, ще имам за приятелка попзвезда и ще играя за голям клуб в Европа. Надявам се, че някои ден Уейн Рууни ще стане “английския Йон Тае-Се”.

Нападателят разкрива, че никога не пътува без своите айпод, лаптоп и Нинтендо, които съотборниците му разглеждат с любопитство, защото са свикнали с една официална телевизия и нищо повече. “Момчетата са много забавни. Играят на камък, ножица, хартия и се забавляват страхотно. Често идват в стаята ми да слушат музика или да играят на Супер Марио, след като го научих. Карат ме да им разказвам за света, искат ми книги или маратонки”, откровен е звездата на отбора.

“Тае-Се се притеснява, че има различен живот от останалите. В същото време твърди, че съотборниците му са много истински хора, луди по футбола и им се възхищава, защото никога не се оплакват от живота си. Играят за страната си и нищо друго не ни интересува”, разказва неговата приятелка Шин, която в момента пише автобиографията му.

Нападателят на Кавазаки страда заради ситуацията в родината му, не харесва ядрената програма, заради която КНДР търпи чести критики. “Не можеш да се откажеш от родителите си само, защото са правили грешки в младостта си. Не мога да предам родителите ми, които ме отгледаха, нито родината ми. Домът ми не е в Япония, нито в Северна Корея, нито в Южна Корея. Има една страна в Япония, която е страната на зайничите. Целта в живота ми е да покажа, че тези хора съществуват”, споделя играчът в книгата./