“Още тази година можем да реализираме идеята за Диагностично-консултативен център към МБАЛ - Ботевград. Целта е болницата да си запази обема от дейностите, които по решение на касата ще бъдат извадени в доболничната помощ”, каза пред наш репортер управителят на лечебното заведение д-р Филип Филев. Той съобщи още, че до две седмици ще има яснота по колко клинични пътеки ще работи местната болница.
”Миналата година кандидатствахме за 146 пътеки, но ни отпуснаха 123. Тази година кандидатстваме за около 20 по-малко, но все още не се знае колко ще ни бъдат отпуснати. Подали сме възражение в Министерството на здравеопазването във връзка с категоризациите на нивата на отделните профили в болниците. Поискахме по-високо ниво за Урологията и за Физиотерапевтичното отделение и чакаме да ни утвърдят новото разрешително за дейност на болницата. Вероятно яснота по този въпрос ще има в началото на по-другата седмица. Ще бъде закрито само отделение "Уши, нос, гърло" в МБАЛ - Ботевград. Тази дейност ще бъде изнесена в доболничната помощ. Останалите отделения се запазват. Те са с високо ниво на дейност – второ. Само гинекологията и детско са първа, като се има предвид, че трето ниво имат само отделенията в университетските болници. На база на тези нива ни дават клиничните пътеки, по които ще работим”, уточни управителят на МБАЛ.
Ботевградската болницата приключи 2010 год. без задължения. Броят на хоспитализираните болни за този период надхвърля 6000.
“На този етап преодоляваме трудностите, които предизвиква хаоса в здравната система. Добрите резултати се дължат на това, че се научихме да работим, като този израз означава две неща: едното е, че ние се научихме да се съобразяваме с изискванията на здравната каса, да отчитаме дейността си по-добре, а това рефлектира и върху отношението на пациентите към нас, т.е., след като работим по-добре, можем да разчитаме на по-голямо търсене от страна пациентите; второ, в условията на стагнацията успяхме да отрежем тези паразитни клонове, които теглеха много пари, а нямаха никаква възвръщаемост. Пример е Физиотерапевтичното отделение. Преди една година то не работеше по клинични пътеки. Сега работи и финансовият отчет показва, че хората си изкарват заплатите.
Друго условие, което успяхме да изпълним за подобряване на работата, е, че почти три пъти подобрихме консумацията на газ, ток, вода. И не последно място успяваме да оцелеем, защото заплатите на медицинския персонал в МБАЛ – Ботевград са много ниски. Средната работа заплата е 570 лева. Ако месечните възнаграждения са по-високи, няма да можем да реализираме икономии и да заделяме средства за ремонтни дейности в болница. Предстои ремонт на всички тоалетни и бани в болницата. Изградихме приемен кабинет в детско отделение, който до няколко дни ще бъде оборудват и открит”, каза д-р Филев.