Досегашният треньор на баскетболния "Левски" Константин Папазов работи по създаването на нов клуб с името "Левски 2014". Той обясни пред "Дневник", че в основата е остро противоречие с председателя на настоящия клуб Юлия Боянова.

Управителният съвет на Българската федерация по баскетбол (БФБ) обяви, че очаква регистрацията на новия клуб.  След това трябва останалите членове на Националната баскетболна лига (НБЛ) да одобрят включването на "Левски 2014".

Папазов е убеден, че сините ще имат отбор в мъжкото първенство. "За разлика от футбола, където новосъздаден клуб трябва да тръгне от А окръжна група, правилата в баскетбола позволяват включването направо в елита, стига другите членове да дадат съгласието си. Надявам се, че феновете ще припознаят нашия клуб", каза Папазов.

Другото условие е отборът да плати таксите и банковата гаранция, която за сезон 2015-16 ще е 15 хил. лева

Двата остри камъка

Преди два дни Папазов обяви края на треньорската си кариера. Той се насочи към управлението на клуба, като изтъкна, че не държи на конкретен пост. По това време регистрацията на новото дружество вече е била задействана.

Бившият селекционер каза, че е в конфликт с Боянова. "Два остри камъка трудно могат да взаимодействат. Аз бях готов на всякакви компромиси в името на "Левски", но очевидно няма да се получи", каза той.

Според твърденията му на 7 август Боянова е обявила, че подава оставка и че ще подготви документите за свикване на общо събрание в клуба. "Каза го пред президента на федерацията Георги Глушков. Оттогава нищо не се е случило. Създава ни само трудности, в момента сме блокирани. Аз не искам да съм председател. Искам да упълномощи Иван Гогов и той да управлява."

Боянова не беше открита от "Дневник" за коментар, а Глушков потвърди думите на Папазов.

Бившият вече треньор на сините твърди, че няма да има никакви проблеми около преминаването към новия клуб. "Всички състезатели имат договори с мен. Мога да твърдя, че хората, с които работя, ми имат доверие. Всички искат да са в моя клуб", заяви Папазов.

Той отправи остри обвинения към Боянова, като каза, че лъже и не спазва обещанията си. "От години е президент, но само получава заплата, без да е донесла никакви приходи. Казвам ѝ го в очите и затова има непоносимост към мен. Само обещава. Питайте треньорката на женския отбор дали е получила заплата в последните три месеца или дали са платени стипендиите от по 100 лева на момичетата. Ако става само с обещания, и аз мога да съм президент на "Реал" (Мадрид) или "Манчестър юнайтед". Опасенията ми са, че може да ни саботира."

В името на "Левски"

Дългогодишният председател на обединените спортни клубове "Левски" Стоян Хранов полага усилия да се справи с бурята. Той е против създаването на нов клуб, като заяви пред "Дневник", че е говорил с Боянова и Папазов, а следващата седмица предстои среща.


Според него липсата на правила в българския спорт позволява да се стига до подобни казуси. "Както във всяко семейство, при финансови катаклизми се получават противоречия. "Левски" не е нито на Батков, нито на Хранов. Не ми харесва да се говори за собственици. Правим всичко възможно да има един клуб. Тити е като двигател на "Левски", иска да помага. Занапред той ще отговаря за осигуряването на средствата", заяви Хранов.

Доайенът в синия клуб се надява "да се сложи ред в собствената им къщичка, която е засегната от земетресението". Той твърди, че ще работи за името на "Левски" и че няма да участва в други игрички.

"Всеки може да си прави регистрации и да създава клубове. Вижте какво става във футболния "Локомотив" (София)", добави той.

Закъсалата столица на спорта

И Хранов, и Глушков изтъкнаха важността от спасението на "Левски", за да не се получи така, че София да остане без отбор в мъжкото баскетболно първенство.

Президентът на федерацията говори уклончиво за казуса със сините. "Това, което знам, е, че при мъжете няма да участват. Ако се създаде нов клуб и другите го приемат, може да се включи в лигата. Във волейбола има няколко клуба "Левски", в гимнастиката също, така че няма да е прецедент."

"Левски" изпадна в тежка криза след фалита на КТБ. Хранов каза, че дълговете на настоящия баскетболен клуб са "символични". Той обясни, че мъжкият отбор, постигнал големите успехи през 2014 г., е бил част от дружество, регистрирано към "Велдер груп" и неговите задължения не касаят баскетболния "Левски".