В приятна и задушевна обстановка премина срещата на кандидатите за общински съветници от Гражданско движение за Ботевградски обществен просперитет с жители на Ботевград. Тя се състоя вчера в бар „Déjà vu“. На срещата присъстваха граждани на различна възраст. Повечето от тях поставиха въпроси, изразиха мнения и виждания по дискутираните теми, свързани с водоснабдяването, сигурността на хората от града и селата, с управлението и развитието на общината.

В началото на срещата кандидатът за кмет и водач на листата на ГДБОП - Иван Гавалюгов, представи кандидатите за общински съветници. „Това са хората, с които работим в един екип и гледаме в една посока. Безпартийни сме”, каза Иван Гавалюгов и сподели с присъстващите каква всъщност е причината за появата на гражданското движение.

 „В отговор на статуквото, което е в Ботевград, в отговор на пасивността на управляващите партии на това, което се случва тук, ние решихме, че няма на кого да чакаме да ни оправи собствената къща и собствения двор. Аз и хората, които сме в това движение, сме с активна гражданска позиция и няма да чакаме някой да ни свърши работата. Считаме, че сме се захванали с една кауза, която би допринесла за общия просперитет на общината и обществеността. Затова идеята за ГДБОП се роди и реализира без партийна подкрепа, без намеса на някои външни фактори. Нямам претенциите, че ние сме представителите на цялата общественост в Ботевград. Но мисля, че сме на немалка част, и то, за щастие, на най-мислещите, най-независимите, най-самостоятелните, най-неподлежащи на манипулации хора в града. Надявам се, че ще получим тяхната подкрепа”, каза още кандидатът за кмет на Ботевград.

Иван Гавалюгов подчерта, че основният проблем в нашата община, срещу който се изправя ГДБОП, е липсата на чуваемост и незачитане на чуждото мнение. „За съжаление управниците, не само в Ботевград, са решили, че след като са получили мнозинството от гласовете на съответните избори, това им дава право да управляват еднолично. Не отричам, че сигурно има формални форми, по които се осъществява уж някакъв диалог между гражданите и управляващите, казвам формални, защото от тях практически не произтича нищо, т.е. чуват се проблемите, но се налагат мнението и визията за решаването им на хората,  „облечени” във власт. Мисля, че това е огромна грешка и за това има доста негативни резултати, които са видни в много отношения”, каза Гавалюгов. Той онагледи думите си с конкретни примери, посочвайки опасните детски площадки, които не се привеждат в съответствие с нормативните изисквания, лошото изпълнение на проекта за обновяване на спортната инфраструктура, по който бяха ремонтирани баскетболните площадки при зала „Балкан”, оронената настилка на градския площад, пропадналия асфалт по тротоарите, критичното състояние на градския басейн, лошото стопанисване на общинските обекти, обявени за продажба.

„Всичко това искаме да променим”, подчерта Иван Гавалюгов и даде примери с общини, където нещата се случват по правилния начин. Той сподели и други намерения на гражданското движение, за които, по негови думи, няма пречка да бъдат осъществени – изграждане на пешеходна пътека и велоалея между Ботевград и Врачеш и между Ботевград и Трудовец, „съживяване” на младежкия дом, стимулиране на масовия спорт, чрез изграждане на открити спортни площадки във всяко населено място, за които да не се заплащат такси.


По време на дискусията не бе подмината и темата за градския парк. Според Гавалюгов,  проектът за реконструкция на парка трябва да бъде подложен отново на обществено обсъждане, тъй като е неприемлив за повечето ботевградчани. 


По друг важен въпрос - продажбата на общински имоти, Гавалюгов сподели с присъстващите, че е против да се продават атрактивни общински активи само за да се придобият някакви средства, които да се използват по съмнителен откъм ефективност начин. Според него, друг проблем е, че тези активи не се изпълват със съдържание. Той даде пример с Руския пазар и източното крило на Обредния дом.

„Всичко, което се прави в нашата община, е със средства на данъкоплатците. Затова те имат право да изказват мнения и да изискват тези средства да се управляват по съответния начин, който считат, че е полезен за всички ни”, каза още на срещата с граждани кандидатът за кмет на Ботевград Иван Гавалюгов.