Ботевград винаги е заемал специално място в сърцето на Райна Панчева, защото оттук са корените й, защото оттук е нейният дядо – талантливият поет и родолюбец Стамен Панчев. Именно тази неразривна връзка с любимия Ботевград провокира внучката на поета в навечерието на местните избори да излезе с обръщение към ботевградчани и да засвидетелства своята подкрепа към един от кандидатите за кмет на града:


Предстоят местни избори. Това е най голямото постижение на демокрацията – хората да могат свободно да изберат начина на управление на своя град. За съжаление това не го разбират отделни индивиди (наричам ги така, защото те не проявяват поведение на мислещи хора), които от желание да се направят на интересни не отиват да гласуват. Аз лично никога  не съм пренебрегвала правото си да гласувам. Така възпитах и сина си, и внука си, който още сутринта отива да упражни правото си на вот.


Само обединени и с мисъл за отговорност можем да се преборим с онези, които купуват гласовете на непросветените. Този от нас, който не отива да гласува, увеличава тежестта на купения глас. Всеки от нас, ако се приема за мислещ човек, трябва да има мнение и да знае как иска да изглежда градът му, как се развива и какви перспективи има за нашите деца. Ето защо моят призив към всички в Ботевград е: Гласувайте! Това е особено важно за младите хора, които пряко са засегнати от развитието на града.


Всичко, което се случва в този град, ме вълнува, защото оттук са моите корени. Много бих искала градът на моя дядо - поета Стамен Панчев, да бъде сред водещите в развитието си малки китни градчета в България.


За съжаление опитът показва, че когато един човек се задържи на кметския стол за повече от два мандата той се изчерпва, а и съблазните по пътя му започват да го изкушават. И постепенно градът се превръща във феодално владение, и запада. Кметът се огражда с хора, които  му ръкопляскат, а той  им подхвърля „залчета”, за да прикриват нарушенията му.


Преди 7 – 8 години градът оставаше  впечатление  на развиващ се и пълен с живот. Сега, когато посещавам Ботевград, имам усещането, че от него лъха вялост и безнадеждност. Очевидно е, че нищо добро за града не може да се очаква от кмет, който управлява три мандата и за когото се изнесоха толкова злепоставящи факти за големи злоупотреби и за това как се заобикалят законите. След като тези деяния станаха публично достояние, много хора ме питаха какво става в Ботевград, няма ли орханиец за кмет, защо толкова години хората от този град мълчат. Сега на предстоящите избори ботевградчани имат възможност да направят правилния избор. Има  кандидат, чийто корени са от Ботевград. Това е Иван Гавалюгов. Слушах по националните медии неговите изявления и коментари за ситуацията в Ботевград. Изключително начетен, аргументиран и принципен. Особено важно предимство е, че е млад, преуспял  и интелигентен мъж. В Общинския съвет е показал своята съпричастност към развитието на града и нетърпимостта си към закононарушенията и корупцията. А за да бъдат спрени тези пошли прояви, начинът е само един, а именно всички да гласуват на 25 октомври. И най-сетне, след 12 години, начело на града да застане млад човек със свежи идеи и с намерения да управлява честно и почтено цялата община.


За Ботевград тези местни избори са много важни и никой не трябва да остава непричастен. Знам, че има хора, които се страхуват, но за това има стаичка, в която оставаш сам със себе си и можеш спокойно да направиш правилния избор.


Призовавам всички, особено младите, да се разходят до избирателните секции и да пуснат своята бюлетина! Покажете, че не сте безразлични към съдбата на Родния край!


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!