Макар и със закъснение, публикуваме текста на отвореното писмо на треньорите на Балкан, напуснали мъжкия отбор в края на миналата седмица. В отделен материал предлагаме и отговора по съдържанието на това писмо на кмета на общината Иван Гавалюгов.


ОТВОРЕНО ПИСМО


от: бившият треньорски щаб  на БК „Балкан“ Ботевград


 


 


            Уважаеми фенове на БК“Балкан“ и любители на баскетбола,


 


 Пишем това писмо, защото сме длъжни да ви информираме, защо вече не сме част от БК „Балкан“ Ботевград. Ще започнем по хронологичен ред, за да можем да ви запознаем с цялата ситуация, която доведе до взимането на това тежко за нас решение:


До началото на месец август 2015 г. бъдещето на баскетболен клуб „Балкан“ беше неясно. Не се знаеше, дали отборът ще участва в сезон 2015/2016 на НБЛ. Тогава се появи г-н Луканов, който беше изпълнителен директор през последните 3 сезона и направи така, че отборът да бъде това, което е сега. Направихме заедно проекто-бюджет, преговори и договори със всички настоящи играчи с амбицията играта и организацията в баскетболния клуб да бъдат на по-високо ниво от миналогодишните. Възползвахме се от  практиката на  отборите в НБЛ да се подсилят преди Купата на България и се договорихме,  че през декември или най-късно началото на  януари ще подсилим отбора с един или двама играча, за да можем да постигнем целите, които си бяхме поставили.


            След избирането на новият кмет на община Ботевград, беше инициирана среща между г-н Гавалюгов и част от мъжкия баскетболен отбор – г-н Луканов(изпълнителен директор), Влада Вукойчич(старши треньор), Любомир Лилов(пом. Треньор), Иван Касапов(физиотерапевт) и Мартин Маринов(капитан). Срещата се проведе на 25.11.2015 г. На нея г-н Вукойчич помоли г-н Гавалюгов да посети една наша тренировка и да се представи на отбора, защото за никой не е тайна, че финансовата издръжка на БК „Балкан“ до голяма част идва от Община Ботевград и че традицията в Ботевград е, че кметът на града  е и председател на БК „Балкан“.


            След един месец – на 24.12.2015 г. г-н Гавалюгов помоли за нова среща само със старши треньорът на БК „Балкан“. До този момент беше минал един месец от молбата на г-н Вукойчич до г-н Гавалюгов той да се представи на отборът и да внесе яснота и спокойствие в отбора , която молба той не изпълни дори и до ден днешен(29.01.2016г.). На самата среща през цялото време се говореше за намаляване на бюджета, а не за подсилване на отборът, с което щяхме да изпълним целите, поставени в началото на сезона. Намаляването на бюджета според г-н Гавалюгов трябваше да стане чрез намаляване на заплатите на играчите и чрез намаляване на допълнителните разходи – медикаменти, тейп, квартири и т.н. Изобщо не обърна внимание на факта, че отборът вече беше напуснат от един играч Сет Джаксън и отборът разполага с 11 играча и не може да води нормален тренировъчен процес.


            С оглед  амбициите и целите поставани в началото на сезона и отношението и разговорите проведени с г-н Гавалюгов, на 28.12.2015 г. г-н Вукойчич внесе 30 дневно предизвестие за прекратяване на договорът му с БК „Балкан“. Действията му бяха  последвани от целият треньорски щаб, защото сме били екип от началото на сезона до този момент, били сме екип при победи и загуби и ще бъдем екип и в онзи момент. Идеята на тези предизвестия бяха да дадем време на ръководството да вземе конкретни мерки за изпълнението на целите и амбициите на отбора и нашите лични, които бяхме поставили в началото на сезона.


            До 27.01.2016 г.  абсолютно нищо не се промени, освен подаването на заявка за домакинството за Купата на България, без консултация, анализ и договорка с треньорския щаб на отбора. Домакинството на купата е много хубаво събитие, но това решение ни показа, че новото ръководство не  уважава нашето мнение  във вземането на решения.


            На проведеното общо събрание на БК „Балкан“ Ботевград на 25.01.2016 г. г-н Гавалюгов демонстративно заяви, че нарочно не си е платил членският внос за да не бъде вече член на клуба и да не може да влезе в новият управителен съвет. Изказването, което направи на събранието, че не го интересува класирането на отбора още повече засили нашето  желание да не сме част от клуба.


 След тези случки ние бяхме твърдо решение да изпълним нашите предизвестия и след изтичането на 30 дневния срок да не сме част от отбора.


            На 28.01.2016 г. - ден след обявяването на напускането ни пред новото ръководство всички играчи помолиха за среща със стария изпълнителен директор г-н Луканов. На самата среща те помолиха г-н Луканов да измисли вариант, в които нещата да продължат по начина, по който сме започнали сезона. Такъв вариант беше измислен от г-н Луканов и предложен на новото ръководство.


            За наше съжаление още един път молбата на играчите чрез предложението на г-н Луканов не беше уважена от новото ръководство, въпреки желанието ни всички да превъзмогнем своето его за целите и амбициите на клуба.


            Благодарим на всички фенове на БК „Балкан“ за оказаната подкрепа, благодарим на всички играчи за техния професионализъм и човешки качества и това че направиха така, че да изпълняване нашата работа с удоволствие.


            Оставаме отборът на второ място във временното класиране и излизаме от клуба с високо вдигнати глави.


 


 


                                               С уважение: В. Вукойчич, Л. Лилов, Бр. Голубович, И. Касапов