При скромно присъствие от жители на Врачеш премина общественото обсъждане на идейната разработка за изграждане на ново площадно пространство в селото. Изказвания от страна на хората, проявили интерес към събитието, имаше. По отношение на проекта те бяха на едно мнение – предложението за нова визия на центъра на населеното място отговаря на вижданията, потребностите и желанията им.


В хода на обсъждането постъпи едно предложение от кмета на селото Марин Бончовски  - в новото площадно пространство да се изгради барелеф на генерал Гурко. Като аргумент той изтъкна факта, че щабът на Западния отряд, предвождан от него, е бил настанен в село Врачеш.


Някои от присъстващите изразиха подкрепа за друга идея на кмета Бончовски – автобусните спирки в селото да бъдат във формата на бъчва, което ще подсказва какъв е основният поминък на хората. В хода на обсъждането главният архитект на общината – Георги Джотолов, обясни, че кръглите форми в новото площадно пространство също издават традиционният занаят,  с който се слави ботевградското село. Чрез визуализация той обстойно разясни какво се предвижда по проекта: малки зелени площи, кътчета за отдих, воден акцент в градинката, четири паркинга, модерна детска площадка, подходящо осветление, светещи информационни табла, пешеходна пътека, която ще свързва двете части на площада, автобусна спирка, изкуствени неравности, сигнализации и т.н. Освен това на по-късен етап може да се помисли и за уеднаквяване на съществуващите павилиона до пенсионерския клуб, обясни още главният архитект. 


Още в началото на обсъждането кметът Иван Гавалюгов заяви пред присъстващите жители на селото,  че проектът търпи корекции и те ще бъдат съобразени с направените от тях предложения.  Той уведоми хората, че тази година в бюджета на общината са предвидени 75 000 лева за проектиране и за реализиране на първия етап от проекта – частта откъм ресторанта и търговските обекти. „Ако се окаже, че тази сума не е достатъчна, ще направим необходимото да осигурим допълнителни средства”, добави кметът на Ботевград. Той запозна хората със стъпките до започване на реализацията на проекта, които ще приключат с избор на изпълнител. По думи на Иван Гавалюгов, старт на изграждането на ново площадно пространство във Врачеш ще бъде даден през втората половина на август или най-късно в началото на септември.