Официално бе открита обновената детска градина "Детелина" в Скравена. Днес е специален ден за нас. Защото детската градина има празник. „Една отдавна бленувана мечта на колектива на детската градина, на децата, на техните родители, на общинското ръководство се сбъдна“, каза в словото си директорът на ДГ ''Детелина" Нели Георгиева. Тя се обърна към присъстващите гости с думите: Приятно ни е да Ви посрещнем в този слънчев ден пред една различно изглеждаща сграда на детска градина „Детелина“. Има по-красиво нещо от цветята, по-пъстро от букет и най-ценно на Земята – децата! В този слънчев ден вратите на детското заведение се отварят празнично, за да посрещнат всички обитатели и гости с благопожелания за добро начало“, каза още г-жа Георгиева. 


Директорът на ДГ "Детелина", кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов и кметът на Скравена Методи Драганов прерязаха лентата на обновения обект. Преди това отец Панайот отслужи водосвет за здраве и отправи пожелания към домакините и гостите на събитието. 


От името на родителите бе прочетено благодарствено писмо, адресирано до общинското ръководство и фирма „Билд Инженеринг – 77“ – изпълнител на проекта. Директорът на детската градина също поднесе своята благодарност за отговорното отношение и навреме приключилите ремонтни дейности.  


„Наш приоритет е, а би трябвало да е на всички, които са на ръководни постове, е да работим в посока осигуряване на съвременни условия за отглеждане, възпитание и обучение на нашите деца. Тази обновена детска градина е красноречив пример, че тези наши намерения са претворени в дела“, каза при тържеството откриване кметът Иван Гавалюгов. Той също благодари на строителната фирма за качествената работа и приключването на проекта в договорения срок.  


Кметът припомни, че изпълнението на мерките за енергийна ефективност бе предхождано от ремонт на покрива на детската градина. Той заяви, че с извършеното до момента ремонтните дейности по осъвременяване на ДГ „Детелина“ съвсем не са приключили.


„През следващата година се предвижда вътрешен ремонт с подмяна на всички видове инсталации, шпакловане боядисване, така че действително да има едно цялостно преоборудване на тази сграда. Но най-същественото и най-належащото беше изпълнено през това лято. Много ни се иска всички неща да се свършат наведнъж, но това зависи и от времето, и от финансите, с които разполагаме“, добави Иван Гавалюгов.   


Кметът на Ботевград изрази радостта си, че времето на старата количка, с която се караше храната на децата от кухнята на бившата детска ясла до детската градина, е безвъзвратно отминало. 


Г-н Гавалюгов пожела все повече скравенски деца да се отглеждат и възпитават в детската градина в селото. „Мисля, че през последните четири години градините в селата по нищо не отстъпват, като условия, като комфорт, като обзавеждане, на тези в Ботевград. Така че една от основните причини за записване на децата в града вече отпадна“, подчерта той.    


Колективът и децата на ДГ „Детелина“ споделиха хубавото събитие с много гости, сред които ръководството на училището в Скравена, директори и педагози от детските заведения в община Ботевград, представители на Народно читалище „19 февруари“- Скравена, г-жа Василка Петрова – бивш дългогодишен директор на детската градина в селото, родители, общински съветници.


Ремонтът на детска градина „Детелина“ включваше въвеждане на мерки за енергийна ефективност на обща стойност 129 000 лв., от които 79 000 лв. бяха осигурени от Националния доверителен екофонд след одобрен проект, разработен от общинската администрация, а останалите средства бяха отпуснати от бюджета на Общината. Топлоизолация на външни стени, топлоизолация и хидроизолация на покрив, подмяна на външна дограма, частично подобрение на отоплителната инсталация, ремонт на външно стълбище и подмяна на парапет - това са реализираните дейности по проекта за саниране. Освен това, за детското заведение са закупени и поставени 40 нови легла и 28 гардеробчета на стойност 9 942 лева, отпуснати от Общината. Поставени са щори на първия и втория етаж, а от вчера децата от подготвителната група се радват на нов секционен шкаф и нови детски масички, закупени също със средства от общинския бюджет.


Към момента в ДГ "Детелина" - с. Скравена се възпитават и обучават повече от 50 деца.