Граждани се обединиха около идеята за уширяване на пешеходната зона по бул. “България“ от южната страна, но без изграждане на велоалея. Този вариант бе подкрепен и от кмета Иван Гавалюгов. 


На вниманието на гражданите и общинските съветници, присъстващите на общественото обсъждане, което се проведе от 17 часа днес, бяха представени два варианта за уширяване, като единият включва еднопосочна велоалея, а другият – изключва това съоръжение. Предложенията са изготвени от проектанти на благоевградска фирма, които бяха в залата, за да ги представят пред аудиторията.


В началото на обсъждането кметът Гавалюгов подчерта, че основната идея е в Ботевград да има добра транспортно-комуникационна свързаност между центъра и градския парк. 


И при двата варианта се предвижда разрастване на пешеходната зона – тротоара. В единия вариант – с велоалея /1.5 метра/ от вътрешната страна на тротоара, 3.50 метра, а в другия – без велоалея – 4 метра. 


В участъка от светофара до синята зона са предвидени “джобове“ – 55 паркоместа. Те ще бъдат разположени успоредно на дърветата. Също така ще има специални места за контейнерите към отделните входове. Ако някъде се наложи премахне на дървесна и храстовидна растителност, което ще стане само в краен случай, ще се извърши алтернативно залесяване с подходящи за градска среда дървета и храсти. 


На въпроса защо велоалеата не бъде изградена от вътрешната страна на отсрещния тротоар, проектантите обясниха, че пешеходната зона там не позволява, тъй като на места е доста стеснена. Кметът добави, че има и два частни имота, през които съоржението трябва да премине.  


Гражданин предложи да се издигне железен надлез над южния тротоар на бул. “България“, който да е като атракция в Ботевград. 


Участие в дискусията взе общинският съветник Ангел Ангелов, който заяви, че подкрепя варианта за споделена зона между пешеходци и велосипедисти. “Практиката в много български градове, а  и в чужбина, показва, че е възможна зона за споделено използване от пешеходци и велосипедисти, а не е нужно непременно обособяване на велеолея. Това е трасе, което се маркира със знаци, че е само за велосипедисти“, каза той. Според него велоалея в градска среда може да стане и повод за конфликт кой как да я ползва. Той подкрепи идеята за по-широк тротоар, “така че по него да могат да се разминават пешеходци, колички, велосипедисти, деца с тротинетки“.


Идеята за уширяване на пешеходната зона ще бъде осъществена още през тази година, стана ясно по време на обсъждането.